Tsinghua University: Tour of the Green Low-Carbon House

Tsinghua University: Tour of the Green Low-Carbon House

This blog post has been translated into English from it’s original version. You can view the blog post in Chinese HERE.

Ten members of the environmental protection community of Renda High School, and four students from Beijing 4th High School, went on a tour of the green low-carbon house during the 103th Anniversary of Tsinghua University. This architecture lies in the north-eastern area of the university.


It’s site area is 80 square meters, construction area is 75 square meters, and the usable housing area is 60 square meters. The architecture uses the concept of modularity. The modules include the exterior, utility and equipment room, the interior bedroom, kitchen, dinning room and living room. The size of these modules goes after the traditional size of Chinese containers and this makes it easy to produce and transport. What makes this housing so efficient is that different people can chose different modules according to their needs. The cost of this house, including all modules, is in between 2 – 3 million Chinese Yuan (300 to 400 thousand US dollars).

The inspiration of the form of this architecture comes from traditional Chinese courtyards, which are winding corridor structures. The corridor constitutes of groups of metal wire, which ensures good natural light in the space, and divides the space. It fulfills the needs of privacy and offers wide field of vision.

Solar batteries are installed on the roof and the southern corridor, and are able to offer a whole day’s electricity usage. The extra energy flows to the electricity net through the electricity wire. When people need electricity during night, the electricity can be obtained through the electricity net, and thus reduces the waste of energy.

Outside the corridor there is rain collection equipment, a utility room and two equipment rooms. The rain collectiion equipment connects the cleaning system inside the equipment room. The rain and used water is cleaned through it. The cleaned water can be used to water plants in the garden or clean garden and transportation tools. The form of the utility room is designed into a big box which could be used as a palce to sit. One of the equipment room hides behind the walls of the house and the other lies in the corner of the garden. The equipment rooms’ outlook is the same as the house therefore people cannot recognize where these equipment rooms are.

Inside the wall is heat insulating material whose thermal conductivity is 0.005. This material stablizes the interior temperature, warms people in the winter, and cools people in the summer. The window is a vacuum, which also helps stabilize the interior temperature.

The division plate which hides inside the ceiling divides the house into a clear layout. All furniture inside is foldable, and the closet and drawers are built inside the wall. The bed can also fold into the wall.

In order to avoid the smoke and oil when people cook, all appliances in the kitchen use electricity. People can manipulate everthing inside the house such as lighting, water, and so on through the control panel on the wall. Users can also control them through an iPad by downloading software. In addition to controlling energy usage, this software can also monitor the safety.

Visitors were in awe of this fantastic house throughout the whole afternoon. We hope the house could enter the view of the general public soon. We also hope people can get inspiration by seeing the houses capabilities.

Comments are closed.